2020 - copyright © all rights reserved - webdesign  Roel Prins
 
Stokbrood


Bakken:
Trek het bakpapier weer glad en knip de uiteinden eraf. Snijd de deegstukken een aantal keren in. Zet de bakplaat in de oven. Giet in de meeverwarmde braadslede ± 2 dl kokend water in (pas op voor je handen!).
Haal na 15 minuten bakken de braadslede uit de oven (pas op, er kan nog heet water in zitten) en verlaag eventueel de temperatuur naar 220/200 °C als de broden te snel bruin worden.

Bak de stokbroden in ± 25 minuten goudbruin (totale baktijd). Laat ze op een rooster afkoelen.
Deeg kneden in een kneedmachine: 

Doe tarwebloem en water in de kom en kneed met de deeghaak in 3 minuten. Dek de kom af en laat het mengsel 20 minuten staan. Voeg de gist en het zout toe en kneed in 5 – 10 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Het zal nog iets aan de bodem van de kom kleven. Dit deeg heeft een hoger vochtpercentage en voelt kleveriger aan dan doorsnee deeg.

1e rijs: doe het deeg over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten zijn bedekt met wat olie. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur 30 minuten rijzen. Vouw dan het deeg als een brief in 3-en. Dek de kom weer af en laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen of totdat het in volume verdubbeld is.
Vormen:

Stort het deeg op een licht bebloemde werkplek.
Verdeel het met een deegsteker in 3 gelijke stukken.
Bol ieder stukje deeg op en laat de bolletjes afgedekt op een met wat bloem bestrooide werkplek ± 15 minuten rusten.

Draai de deegbolletjes om en druk ze met je vingertoppen uit tot een kleine rechthoek.
Vouw de bovenste helft 1/3 naar het midden. Druk de naad met je vingers dicht.
Vouw de onderste helft 1/3 naar het midden en druk de naad met je vingers dicht.
Vouw nu de bovenste helft over de onderste helft (dubbelvouwen) en druk de naad met je vingers dicht.
Laat de deegstukken met de naad naar boven op een met wat bloem bestrooide werkplek afgedekt ± 15 minuten rusten.
Druk de stukken deeg (één voor één) met je vingertoppen weer voorzichtig uit tot een rechthoek; let erop dat je niet alle lucht eruit drukt.
Herhaal de stappen 5, 6 en 7.
Bestuif je handen met wat bloem (niet het deeg!) en rol het deeg uit tot de gewenste lengte.
2e rijs
Leg een groot stuk bakpapier omgekeerde bakplaat (zonder rand). Bestrooi het papier met wat bloem. Leg de stokbroden met de naad naar beneden met ± 5 cm tussenruimte op het bakpapier. Trek nu het bakpapier tussen de stokbroden omhoog zodat ze elkaar niet kunnen raken tijdens het rijzen. Bestrooi het deeg met wat bloem en dek het af met plastic folie. Laat de stokroden rijzen totdat ze ongeveer 1¾ keer zo groot zijn geworden, 45 – 60 minuten. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt en het langzaam terug veert.

Oven voorverwarmen: 
verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 240 °C. Zet een lege hittebestendige lage schaal, bijvoorbeeld een braadslede, op de bodem van de oven en verwarm mee.
INGREDIËNTEN
565
370
5
10
gram
gram
gram
gram
tarwebloem
lauwwarm water
droge gist
zout