2020 - copyright © all rights reserved - webdesign  Roel Prins
 
Stokbrood zonder kneden
Los het gist op met een klein beetjes van het afgewogen water.
Doe nu alle bestanddelen, met uitzondering van het gistmengsel en de zadenmix, in een grote kom ( hou er rekening mee dat het deeg zich verdubbelt).
Meng het mengsel voorzichtig door met de rechthand, voeg er nu ook het gistmengsel aan toe. Het deeg moet vochtig en plakkerig zijn.
Laat het deeg nu vijf minuten rusten.
INGREDIËNTEN
475
25
330
6
2
75
gram
gram
milliliter
gram
gram
gram
tarwebloem
volkorenmeel
lauwwarm water
zout
droge gist
zadenmix
Dek de kom af met huishoudfolie en zet de kom 24 uur in de koelkast om het volume te laten verdubbelen.

De volgende dag bestuif je een schone werkplek met bloem en leg het deeg daar op. Maak van het deeg nu voorzichtig een rechthoek van ongeveer 30 cm lang en 20 cm breed. Snij het in de lengte door zodat je twee repen deeg krijgt.
Leg een vochtige theedoek dubbelgevouwen op het aanrecht en strooi hierover, in de maat van de deegreep, de zadenmix.
Leg de reep deeg hierop plat neer zodat de zaden kunnen hechten. Leg het dan weer omgekeerd terug op de met bloem bestrooide werkplek. Neem voorzichtig een uiteinde van het deeg en draai deze een slag rond, herhaal dit bij het andere uiteinde.
Herhaal deze handelingen bij de andere deegreep.

Leg op de bakplaat een vel vetvrij papier en leg hierop voorzichtig de deegrepen. Laat het nog ongeveer 15 minuten rusten.

Verwarm de oven voor op 250 graden
Zadenmix kan bestaan uit:
lijnzaad
sesamzaad
zonnebloempitten
 
Schuif de bakplaat in de hete oven en laat het 10 minuten op 250 graden
Daarna 20 minuten het brood verder bakken op 220 graden. De totale baktijd is dus 30 minuten.

Om een krokante korst te krijgen laat je het brood, met de deur op een kier, nog een paar minuten in de uitgeschakelde oven staan