2020 - copyright © all rights reserved - webdesign  Roel Prins
 
Spelt-desem brood
Leg het deeg met de naad naar boven in een bebloemd rijsmandje of leg  het op een bakplaat met vetvrij papier. Omring de deegjes met keukendoek zodat ze niet uitlopen.

Laat het deeg nu op een warme plaats ( 25 tot 27 graden ) rijzen onder een theedoek. Dit kan boven een radiator, in een magnetron waar twee waxinelichtjes branden, of gewoon in de zon, maar laat het niet te warm worden.

Verwarm de oven voor op 250 graden.

Draai het rijsmandje om op je bakplaat, of haal de theedoeken weg ( afhankelijk van de rijswijze) Zet de bakplaat in de oven en zet de temperatuur op 200 graden. Laat het 30 tot 35 minuten mooi bruin bakken.
Doe het water in een grote kom, daarop het spletmeel en de olijfolie. Mix het goed door en doe dan de desem er bij. Kneed het goed door, liefst in een kneedmachine zolang tot geen deeg meer aan de zijkant van de kom plakt. Laat dit deeg een uur staan op kamertemperatuur.

Verdeel het deeg in tweeën.

Doe een beetje olijfolie op de werkplek en smeer het uit. Duw het deeg voorzichtig plat tot een langwerpige plak. Vouw de verste rand iets naar binnen en daarna ook beide punten  daar overheen. Rol het stevig op naar je toe en vouw ook  deze punten naar binnen en rol verder. De uiteinden iets naar onderen duwen zodat er geen naden meer  zijn. Doe dit ook met het tweede deeg.
INGREDIËNTEN
500
250
240
2
gram
gram
milliliter
eetlepels
speltmeel
speltdesem
lauwwarm water
olijfolie
zadenmix