2020 - copyright © all rights reserved - webdesign  Roel Prins
 
Grandpa bread
Smelt de boter in een grote pan en voeg er de melk met het water aan toe. Verhit dit tot de boter is gesmolten. Voeg er intussen de suiker ( of honing ) aan toe. Neem  110 ml. warm water en doe er de gist met een theelepel suiker bij. Laat dit even staan en laat het melkmengsel in de pan even afkoelen.

Meng het gist- en melkmengsel nu samen in de pan en voeg er nu een deel van de bloem bij. Roer  goed door tot een gladde massa. Meng er nu de rest van de bloem bij en kneed dit deeg ongeveer  10 minuten met mixer of kneedmachine.
Leg het deeg in een met bloem bestoven kom en dek het af met een vochtige doek. Laat het nu zo lang rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dit kan ongeveer 90 minuten duren bij een temperatuur van 30 gr. C.

Duw het deeg in en haal het  uit de kom , leg het op een met bloem bestoven plek op het keukenwerkblad. Kneed het nu voorzichtig. Als het deeg erg slap is, bestuif het blad en deeg dan met extra bloem. Leg daarna het deeg in een beboterd bakblik en laat het nogmaals  rijzen tot een dubbel volume op een warme plek. Dit kan weer zo’n 45 minuten duren, maar laat het deeg nooit over de rand rijzen.

Verwarm de oven op 200 gr. Celsius  en bak het brood gedurende 35 minuten mooi bruin.
Besproei tegen het eind van de baktijd het brood met een plantenspuit (schoon water) om een mooie krokante korst te krijgen.

Laat het brood nu afkoelen en opa kan genieten.
INGREDIËNTEN
175
750
110
30
25
1
1
1
milliliter
gram
milliliter
gram
gram
zakje
theelepel
theelepel
geƫvaporeerde melk*
tarwebloem
lauwwarm water
boter
suiker
droge gist
suiker
zout
* geƫvaporeerde melk is koffiemelk of melk uit blik