2020 - copyright © all rights reserved - webdesign  Roel Prins
 
Ciabatta
Het hoofddeeg
Het voordeeg
gram
deciliter
theelepel
Voordeeg
175
175
1/2
bloem
lauwwarm water
droge gist
Hoofddeeg
325
175
2
2
1
1/2
1/2
gram
mililiter
eetlepels
eetlepels
theelepels
theelepel
theelepel
bloem
lauwwarm water
melk
olijfolie
zout
suiker
droge gist
Om het voordeeg te maken meng je het water met de gist in een grote kom en laat dit 5 minuten tot de gist is opgelost.
Voeg de bloem er bij en meng het 5 minuten met een keukenmachine met deeghaak, of met de hand.
Dek de kom af met vershoudfolie en laat het minimaal 12 uur staan op een warme plaats. Het deeg is dan gerezen en weer ingezakt.
Begin met het mengen van 100 ml. van het water met de gist en de suiker. Laat dit ongeveer 5 minuten staan tot het opgelost is.
Doe de bloem en het zout bij het voordeeg ( biga )
Maak een kuiltje en giet hierin het gistmengsel, de rest van het water, de melk en de olijfolie.
Meng dit 5 minuten met de hand of een keukenmachine met deeghaak, tot je een soepel deeg hebt.
Dek het deeg af met ingevette vershoudfolie en laat het 1 uur op een warme plaats rijzen tot een dubbele omvang.
Bestrooi 2 bakplaten met flink wat bloem. Verdeel het deeg met een lepel of deegschraper in twee delen.
Breng het voorzichtig over op de bakplaten en probeer te voorkomen dat je de lucht eruit slaat. Vorm het deeg met bebloemde handen of met deegschraper tot een rechthoekig deeg van ongeveer 2,5 cm. dik.
Bestrooi beide broden met bloem en laat ze onbedekt op een warme plaats 20 tot 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bak de ciabatta 25 tot 30 minuten of tot het brood gerezen en lichtbruin van kleur is.
INGREDIËNTEN